Nederlands
Gamereactor
reviews
Bakery Simulator

Bakery Simulator

Måns bakt broodjes en zuurdesembroden in Bakery Simulator die net op de Xbox is geland en hij zal nooit meer een voet in een bakkerij zetten...

Er zijn twee soorten mensen die dol zullen zijn op Bakery Simulator, degenen die geen genoeg kunnen krijgen van micromanagement en degenen die ervan dromen hun eigen bakkerij te openen. Ik ben geen van beide, maar dat betekent niet dat ik niet veel plezier zou kunnen hebben in Bakery Simulator. Althans in het begin, voordat het min of meer zelfspelend werd. Het begint, net als elke andere simulator, met een tutorial waarin ik de basis leer van de keuken waar ik in de toekomst zal worden gehuisvest. Hier haal ik als mijn eigen meesterkok mijn bestellingen op, neem ik de recepten voor de dag door en kneed ik natuurlijk veel deeg. Ik heb alles onder controle. Behalve de afwas, gelukkig. De keuken wordt elke ochtend gereset. Maar vanaf het moment dat de bestelling binnenkomt tot het moment dat het gebak bij de klant wordt afgeleverd, ben ik als enige verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze bakkerij. Het is mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ontevreden klanten mij niet beoordelen op Yelp en TripAdvisor.

Bakery Simulator

Maar de problemen beginnen meteen. Controllers zijn niet optimaal voor dit soort games. Net als bij de meeste andere simulatoren hebben muis en toetsenbord hier waarschijnlijk de voorkeur. Vooral wanneer de stress van een heel krap tijdsbestek geleidelijk begint toe te slaan. Ik zweer hardop in het Frans,Sacrebleu! als het me niet lukt om het deeg in precies gelijke delen te snijden. Merde! toen de broodjes knapperig waren verbrand toen de ovendeur niet op tijd kon worden geopend. Sommige van mijn ongelukken kunnen natuurlijk worden toegeschreven aan mijn eigen slechte coördinatievaardigheden, maar de meeste zijn eigenlijk spelmechanismen. Iets wat ook heel duidelijk wordt naarmate mijn succes toeneemt en ik mijn keukenapparatuur kan upgraden. Hoe meer geautomatiseerd, hoe minder problemen ik heb als ik niet aan kleine knoppen hoef te draaien en kooktijden met een druk op de knop niet precies op het juiste moment hoef te timen. Omdat Bakery Simulator niet alleen extreem gedetailleerd is, het is ook nauwkeurig gebaseerd tot op het punt van absurditeit.

Bakery Simulator

In zekere zin juich ik dit toe, omdat het realisme toevoegt aan het spel. Het is alsof ik daar sta en echt bak, vooral omdat alle bakkerijproducten die ik produceer gebaseerd zijn op echte recepten. Aan de andere kant is het alsof je een andere baan hebt. Afmelden van het werk na een lange dag van projectmanagement en strakke deadlines om hetzelfde opnieuw te doen, vaak nog stressvoller dan bij mijn echte werk, is gewoon niet leuk en alleen al het proberen om alle spelsegmenten onder de knie te krijgen kost tijd. Bakery Simulator is niet iets dat je zomaar oppakt en voor de lol speelt. Het is bloedserieus, van begin tot eind. De Dark Souls van levenssimulators. Ik moet mijn opties zorgvuldig bestuderen, de voor- en nadelen afwegen en leren van mijn fouten. Als ik faal, zijn de gevolgen enorm. Het is geen dood door permacultuur, maar de geringste achteruitgang in kwaliteit en mijn reputatie krijgt een grote klap, en in het geval van herhaalde blunders moet ik het bord gewoon voorgoed verwijderen. Natuurlijk kan ik fouten corrigeren en zelfs de gebakken goederen waar ik niet blij mee ben in de prullenbak gooien, maar de klok tikt constant en de stress is altijd aanwezig. Uitputtingssyndroom fluistert in mijn oor: "Ik zie je." Tegelijkertijd kan ik niet het risico lopen om iets halfbakken aan klanten te leveren, anders worden ze gek, dus het is een constante evenwichtsoefening tussen perfectie en tijdmanagement.

Dit is een ad:
Bakery Simulator

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat er in elk onderdeel van het proces dingen mis kunnen gaan. Van het kiezen en doseren van de juiste ingrediënten tot het mengen ervan tot precies de juiste consistentie. Vervolgens moeten ze in de juiste stukken worden gesneden, gevormd en in de oven worden geplaatst om er op het juiste moment uit te worden gehaald. Als alles klaar is, moeten ze worden afgeleverd en hier verandert het spel ineens in Grand Theft Auto. Nee, niet echt. Zo actievol wordt het nooit, maar denk eens aan mijn verbazing toen bleek dat ik de auto zelf in een baksimulator moest besturen. Hier dacht ik dat het gewoon een kwestie was van de spullen bij de deur achterlaten en iemand de doos ophalen, maar het is gewoon door donkere straten totdat ik de juiste bestemming op de kaart bereik. Een kortere weg door het park, een paar keer door rood rijden en een paar slechte graszoden van de weg duwen zijn allemaal legitieme manieren om er sneller te komen en dus een hogere beoordeling te krijgen. Zelfs hier was de besturing verschrikkelijk, het zou moeten worden toegevoegd.

Bakery Simulator

De graphics zijn niet om over naar huis te schrijven. Het is oké, niet meer en niet minder, maar voor dit type spel gaat het erom wat je zou verwachten. Het ziet er uit zoals het hoort. Een pollepel is een pollepel en een versgebakken broodje ziet eruit als een versgebakken broodje, minus het beste deel natuurlijk, de geur. Het spelsegment waarin je een auto bestuurt daarentegen. Het had zeker wat meer tijd nodig in de oven want we hebben het echt over halfbakken. Er zijn games voor Playstation 2 die er beter uitzien. Gelukkig kan ik later in het spel upgraden naar automatische levering, zodat ik niet weer een voet in die veelhoekige auto hoef te zetten, maar tot die tijd is het een oculaire nachtmerrie. Voeg daar de vreselijke besturing aan toe en je hebt een recept voor een ramp. De muziek is erger dan de liftmuziek in een winkelcentrum. Een vreselijk eentonig gerinkel dat meteen werd vervangen door ondergetekende met een playlist op Spotify. Degevall kneedt graag Amerikaanse radiorock, dus werd het AOR-gebaseerd met veel Michael Bolton, Journey, Toto en Night Ranger. Iets beter, maar dat je überhaupt de muziek van het spel zou moeten veranderen om niet gek te worden in het proces is natuurlijk een onderschatting, hoe je het ook bekijkt.

Dit is een ad:
Bakery Simulator

Hoe verder ik in het spel kom, hoe moderner mijn keuken wordt, maar mijn recepten worden ook complexer. Geavanceerd gebak levert meer geld op, maar duurt ook langer om te bereiden, dus het is altijd een evenwichtsoefening. Risico en beloning. Wat moet ik doen als een ingrediënt op is? Bestel ik en wacht ik op levering of betaal ik extra voor expreslevering? Ik word constant geconfronteerd met dit soort snelle beslissingen en na zo'n acht uur hectisch bakken kan ik eindelijk mijn schort ophangen, even ademhalen en uitkijken naar een lange vakantie, ver weg van verbrande croissants en kromme pretzels.

04 Gamereactor Netherlands
4 / 10
+
Gedetailleerd en realistisch keukenwerk, echte recepten, de afwas is niet nodig.
-
Saai om steeds weer dezelfde dingen te bakken, vreselijke spelmechanica, graphics en muziek laten veel te wensen over, min of meer zelfspelend aan het einde.
overall score
Is onze netwerkscore. Wat is die van jou? Netwerkscore is een gemiddelde van de cijfers uit alle landen